株式会社ベンチャーリパブリック

旅行情報サイト運営のベンチャーリパブリック、
~ スマートフォンからのアクセスが前年比3.3倍に ~

Venture Republic's Travel.jp and Hotel.jp reaches 8 million monthly visitors driven by the growth on mobile;
traffic from smartphone 3.3 times greater than last year

株式会社ベンチャーリパブリック(本社:東京都港区、代表取締役社長:柴田啓 以下:ベンチャーリパブリック)は、運営する2つの旅行情報サイト『Travel.jp』と『Hotel.jp』について、スマートフォンからのアクセス数が前年比3.3倍と大幅に増加したことにより、2013年8月のサイト訪問数(=セッション数)合計が、800万を突破しましたのでお知らせいたします。

『Travel.jp』(トラベル・ジェーピー)(http://www.travel.co.jp/)は、海外および国内旅行の情報サイトです。大手旅行会社を含む約200社が販売する格安航空券やパッケージツアーを掲載しており、また、国内旅行のガイドコンテンツ「たびねす」や、国内線航空券のリアルタイムな空席情報を一括検索できる「空探」(そらたん)など、ユニークなサービスを提供しております。
 『Hotel.jp』(ホテル・ジェーピー)(http://hotel.jp/)は、写真・動画で選ぶ宿・ホテルのクチコミ情報サイトです。実際に利用した人が写真や動画付きのクチコミを投稿しているので、客室の雰囲気や設備、アメニティグッズの内容などがよく分かります。また、複数の宿泊予約サイトや旅行会社サイトが販売する宿泊プランを横断的に検索・比較することができます。

ここ数年、スマートフォンが急速に普及していることを背景に、2サイト合計のスマートフォン経由のサイト訪問数は前年同期比で3.3倍と急拡大しており、現在スマートフォン比率は40%以上を占めています。加えて、PC経由の訪問数も好調に推移していることから2013年8月のサイト訪問数は前年同期比で約2倍の801万3千となり、初めて800万を突破いたしました。
 『Travel.jp』及び『Hotel.jp』では、ユーザーが効率的に目当ての旅行を探すことができるようスマートフォン専用の画面やアプリを提供していますが、今後もより多くのユーザーにサイトを利用いただけるよう、質の高いサービス提供を目指していきます。

【ベンチャーリパブリック代表 柴田啓のコメント】
 当社のサービスを利用される方がスマートフォンによって飛躍的に増えていることに驚きと喜びを感じています。また、1年以上に渡り投資してきたことの成果でもあると思っています。
 スマートフォンからのアクセスがパソコンからのアクセスを超えるのは明らかに時間の問題です。当社は引き続きモバイルサービスを強化していくとともに、ユーザーの皆様がベストな旅行を素早く、便利に探すことができるようサービスを革新して参ります。

<会社概要>
■株式会社ベンチャーリパブリック (http://www.vrg.jp/)
(本 社) 東京都港区西麻布4-3-11 泉西麻布ビル
(代表者) 柴田 啓
(設 立) 2013年8月1日
(2001年1月4日設立の(旧)株式会社ベンチャーリパブリックが、トラベル事業及び管理部門を承継させる会社分割により、(新)株式会社ベンチャーリパブリックを設立)
(事業内容)
・旅行など消費者による購買活動の支援を目的としたメディア運営事業等
(主な運営サイト)
・旅行情報サイト『Travel.jp』(トラベル・ジェーピー)
・ホテル・宿選びのクチコミサイト『Hotel.jp』(ホテル・ジェーピー)

(本件に関する問合せ先)
株式会社ベンチャーリパブリック 広報担当/橋迫・小池
TEL: 03-6419-2901  FAX: 03-6419-2904  Email:press@vrg.jp

-------------------------------------

Tokyo, Japan—Venture Republic Inc. (headquarters: Minato-ku, Tokyo; CEO: Kei Shibata; hereafter “Venture Republic”) announced that user access via smartphone of its two travel information sites, Travel.jp and Hotel.jp, is 3.3 times greater than it was last year, and that the total number of visits to the two websites in August 2013 exceeded 8 million.

Travel.jp (http://www.travel.co.jp/) is Japan's leading travel meta search. It lets users search and compare the tour packages and airfares from more than 200 online/offline travel agents across the country. It also offers domestic travel guide content (“Tabinesu”) and a tool for searching vacancies on domestic flights in real-time (“Soratan”), among other unique services.
Hotel.jp (http://hotel.jp/) is a user-generated online hotel review service that lets users post pictures, videos and comments about the hotels they stayed in. Users can search hotels based on reviews and ratings, and they can also find deals and offers from multiple travel agencies and accommodation suppliers.

The popularity of smartphones has exploded in the past few years, and our traffic from smartphones grew to 3.3 times larger than the previous year. Traffic on mobile now accounts for more than 40% of total visits to the websites.
Visits via personal computer have also increased and the total monthly visits to the two sites in August 2013 totaled 8,013,000, approximately double the traffic they gained the previous year, and the first time monthly visits have exceeded 8 million.
Travel.jp and Hotel.jp both offer smartphone-specific displays and applications, so that users can efficiently make targeted travel searches on their mobile devices. The sites will continue to provide quality services like these in order to attract even more users.

[Quote from Venture Republic Inc. CEO, Kei Shibata]
 We are very excited to see this exponential growth of our user base driven by smartphones. Our investment over the last 12+ months has really paid off.
It is clearly only a matter of time before our traffic from smartphones will exceed that from desktop PCs. We continue to maintain our strong focus on mobile and are committed to driving innovations that will allow our users to find the best travel ideas and products quickly and conveniently.

About Venture Republic

Venture Republic operates vertical search engines and product review services, primarily in the area of travel. We help consumers to find, research and acquire the best deals online.
Travel.jp is Japan’s leading travel metasearch engine. It lets users search and compare tour packages and airfares from more than 200 online/offline travel agents across Japan.
Hotel.jp is a unique site featuring user-posted pictures, videos, and reviews of hotels;
it allows users to metasearch accommodations at over 27,000 hotels all throughout Japan.

- Websites
Venture Republic Inc. http://www.vrg.jp/
Travel.jp http://www.travel.co.jp/
Hotel.jp http://hotel.jp/